Jump to content
Sign in to follow this  
ivemali

Recepti

Recommended Posts

Znam ja gdje ovo vodi pa ću to sasjeć u korjenu, neću se kandidirat za predsjednika.

Eto sad je Primorac siguran.

 

Idemo mi dalje sa mediteranskom kuhinjom, malo ovo treba sredit, ubacit koju sliku i eto kuharica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

SALATA OD HOBOTNICE

 

Najvažnije je da hobotnica bude svježa. Ako je puno dat 60 kuna za kilo hobotnice može se ona i uvatit, svaki vlaj može uvatit hobotnicu. Na špag se veže kora od slanine, oteža se taj kraj olovom i onda se odbaci od kraja i lagano vuče nazad. Može se i vući iz kaića. Hobotnica se baci na ješku i ne pušta. Čin konop oteža, treba dizat. Umjesto slanine ide i rak, meso, čak i bila krpa ili mudante.

Očišćena hobotnica se kuha i perunom (hrv.viljuškarom) se pazi da se ne prekuha. To traje jedno sat, sat i kvarat. Krakove okrenit prema gori, vodu ne treba solit. Onda se izvadi, ocijedi, nariže usitno. Dodaju se ulje, kvasina, sol, papar, češnjak i sve se stavi u hladnjak. Prije serviranja se stavi peršina, ako nema dosta hobotnice ide i krumpir.

Edited by ivemali

Share this post


Link to post
Share on other sites

ŠALŠA

 

Ovo nije ples nego umak od rajčica, u daljnem tekstu poma. Ogulit pome, očistit koštice, narezat na kockice, uvalit u teću. Dodati luka, petrsimula, maslinova ulja, posolit i popaprit. Kuhat lagano dok dobijemo kompaktnu smjesu crvene boje. Dodati šećera, miješati i provjeriti fali li začina. Gotova se miješa sa manistrom, jede sama, može se i zamrzavati.

Share this post


Link to post
Share on other sites

SALATA OD HOBOTNICE

 

Najvažnije je da hobotnica bude svježa. Ako je puno dat 60 kuna za kilo hobotnice može se ona i uvatit, svaki vlaj može uvatit hobotnicu. Na špag se veže kora od slanine, oteža se taj kraj olovom i onda se odbaci od kraja i lagano vuče nazad. Može se i vući iz kaića. Hobotnica se baci na ješku i ne pušta. Čin konop oteža, treba dizat. Umjesto slanine ide i rak, meso, čak i bila krpa ili mudante.

Očišćena hobotnica se kuha i perunom (hrv.viljuškarom) se pazi da se ne prekuha. To traje jedno sat, sat i kvarat. Krakove okrenit prema gori, vodu ne treba solit. Onda se izvadi, ocijedi, nariže usitno. Dodaju se ulje, kvasina, sol, papar, češnjak i sve se stavi u hladnjak. Prije serviranja se stavi peršina, ako nema dosta hobotnice ide i krumpir.

ammm za prste polizat!!

nakon sto i više godina ovaj vikend se papala :uredu:

Share this post


Link to post
Share on other sites

RIBLJA JUHA

 

Modernome čoviku često pukne film i onda je bolje pobić negdi 2 ure na tunju nego istuć koga. Ako se šta uvati, a more je čisto, onda je šteta to dat maški ako se može skuhat juha. Dakle prvo naše kneze, kanjce, pirke, fratriće... treba očistit. Svakoga na svoj način, najlakše je kneza jer se samo napravi rupa u stomaku i sve se istisne vanka. Onda se riba stavi u teću, dodaje se razno povrće, mrkva, luk, bilo šta. Popapri se, doda lovorov list, ulije vode i kuha. Kad prokuha, smanji se plamen, doda maslinovo i kuva još pola ure. Kad se meso počne raspadat, gotovo je. Ribu izvadit, imamo lešadu, u prociđenu juhu dodati rižu i kuhat oko 10 minuta. Provjerit začine i gotovo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

MLINCI

 

Tajna mlinca je u omjeru dvije vrste brašna. Umjesimo tjesto od 30 dkg oštrog brašna, 20 dkg glatkog brašna, 1 jaje (može i bez njega), malo soli i kvarat litre (1/4 l) vode. Tjesto malo odstoji, podijelimo ga na male kuglice veličine oraha koje tanko razvaljamo. Tako razvaljano tijesto (mlinac) pečemo na ploči špareta na drva ili u pećnici na obrnutom plehu za pečenje na više od 200°C. Kada mlinac uhvati boju (porumeni) ili malo zagori onda su pečeni i mogu se staviti hladiti. Istrgaju se na manje dijelove, stave u zdjelu, preliju vrućom vodom i ostave da odstoje par minuta. Nakon toga se ocijede (baci se voda iz zdjele), a mlinci se začine masnoćom od purice, patke, kokoši, teletine, grdobine ....

Share this post


Link to post
Share on other sites

POHANE PALAČINKE

 

Dakle sve šta je mali ive naveo u receptu za palacinke što se tiče smjese(poželjno bez šećera)..i onda u njih umotati malo šunke sira i krastavac i sve to narezano na kriške zbog lakšeg umatanja,onda ih zarolati uvalit u jaja,pa u krušne mrvice i opet ih bacit na ulje dok se sastav u njima fino ne ugrija odnosno dok se sir ne rastopi i tako nanovo ispečene servirati na tanjuru(poželjno sa tartar umakom). :tzare:

Share this post


Link to post
Share on other sites

TUNA SA TJESTENINOM

 

Treba kupiti dvije tune u ulju u limenci (komadi, komadići), paket tjestenine (vijci ili sl.). Skuhati tjesteninu 8-10 min. U međuvremenu otvorimo limenke s tunom. Kada se tjestenina skuhala, prelijemo je zakratko hladnom vodom da ostane 'al dente', procijedimo i vratimo u lonac. Tjestenini dodamo tunu sa uljem iz otvorene limenke i sve lagano promješamo i serviramo. Ukoliko ima u frižideru parmezana možemo ga posipati po jelu.

 

Druga je varijanta da se kupi tuna u vodi, voda ocijedi, a tuna sa izmješanom tjesteninom začini domaćim maslinovim uljem.

 

Cijela priprema jela traje 15 minuta računajući i vrijeme koje treba da bi voda za kuhanje tjestenine uzavrijela.

Share this post


Link to post
Share on other sites

TUNA SA TJESTENINOM

 

Treba kupiti dvije tune u ulju u limenci (komadi, komadići), paket tjestenine (vijci ili sl.). Skuhati tjesteninu 8-10 min. U međuvremenu otvorimo limenke s tunom. Kada se tjestenina skuhala, prelijemo je zakratko hladnom vodom da ostane 'al dente', procijedimo i vratimo u lonac. Tjestenini dodamo tunu sa uljem iz otvorene limenke i sve lagano promješamo i serviramo. Ukoliko ima u frižideru parmezana možemo ga posipati po jelu.

 

Druga je varijanta da se kupi tuna u vodi, voda ocijedi, a tuna sa izmješanom tjesteninom začini domaćim maslinovim uljem.

 

Cijela priprema jela traje 15 minuta računajući i vrijeme koje treba da bi voda za kuhanje tjestenine uzavrijela.

isti postupak plus vrhnje za kuhanje... mljac http://www.bet-club.com/forum/public/style_emoticons/default/icon_arrow.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

..ja prvo malo luka izdinstam onda ubacim tunjeevinu da se malo također zdinsta i onda prelijem pannom oliti ga vrhnjem za kuanje i to prelijem po pašti!!

 

zaakon,tako jednostavno a tako dobro!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

..ja prvo malo luka izdinstam onda ubacim tunjeevinu da se malo također zdinsta i onda prelijem pannom oliti ga vrhnjem za kuanje i to prelijem po pašti!!

 

zaakon,tako jednostavno a tako dobro!!

Nisam probala s kapulom... al ako kažeš da je isto tako dobro, moram pod hitno!! http://www.bet-club.com/forum/public/style_emoticons/default/icon_arrow.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ajde jednu prekmursku(naša regija)specialitetu za sve......

 

Prekmurski dodoli

 

5 - 6 srednje velikih krompirjev

sol po okusu (so)

moka za zgostitev (brašno)

2 srednje veliki čebuli (luk)

malo sončničnega olja

1 velika kisla smetana (vrhnje)

 

********************************************

 

Najprej olupimo krompir in ga narežemo na kocke, lahko so manjše, ker je jed laže pripraviti, če se krompir razkuha. Damo ga kuhat v slano vodo, naj bo pokrit z vodo, ta naj sega cca. 2 prsta čez nivo krompirja.

V vmesnem času lahko pripravimo zabelo - popraženo čebulo. 2 srednje veliki čebuli olupimo in razrežemo na manjše kockice. Tradicionalno se praži na masti, ampak v današnjem času je primernejše olje. Čebulo pražimo med stalnim mešanjem, ko začne dobivati zlato - rumeno barvo, jo odstavimo. Nekateri jo v tej fazi zmešajo s smetano, ampak tega ne priporočam, tudi zaradi optičnega vtisa.

Ko je krompir kuhan, ga dobro zmečkamo (kar v vodi, ki je ne odlijemo) in pristavimo kozico nazaj na ogenj, zmanjšamo plamen. Nato med stalnim mešanjem s kuhalnico dodajamo moko, dokler se jed precej ne zgosti. Jed nad nizkim plamenom še nekaj časa mešamo, da moka nabrekne. Ko je jed dovolj trda, da se jo da z žlico raztrgati na kosce, je kuhana.

Porazdelimo z žlico po krožniku tako, da tvorimo kosme, po dödolih porazdelimo praženo čebulo, na vrh damo žlico ali dve kisle smetane.

 

________________________________________________________________________________

__

Ako tko ne razumije neka me pita ovdje ili na PM.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ajmo malo bosanske kuhinje!

Moji najdraži kolači;

 

 

TUFAHIJE

Posted Image

Sastojci

  • 5 jabuka (delises)
  • 500 g vanilin secera
  • 0,5 l vode 1 kesica vanilin secera
  • 0,25 l skorupa ili slatkog kajmaka
  • 150 g secera
  • 100 g oraha
  • 50 g badema
  • 1 limunova kora

 

 

Nacin pripremanja

Pola litre vode, 500 g secera i kesicu vanilin secera sastaviti u posudu i kuhati. Jabukama iz sredine povaditi sjemenke i srce,zatim ih oguliti i staviti u posudu sa vodom i secerom i kuhati 10 minuta. Zatim skinuti sa stednjaka, povaditi jabuke i ostaviti da se hlade do 30 minuta. Zatim jabuke puniti ranije pripremljenim filom od mljevenih oraha, badema, slatkog kajmaka i secera.

 

Masa se pripremi tako da se sastave mljeveni orasi, bademi i slatki kajmak i izmjesaju. Prilikom serviranja punjene jabuke ukrasiti ostatkom slatkog kajmaka i tresnjom ili dzemom. Serviraju se hladne.

 

Jabuke delises (zlatni) su jabuke koje se kuhanjem nece raspasti. Za tufahije se mogu uzeti i druge vrste jabuka, ali takve koje se prilikom kuhanja nece raspasti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

POLAGANI BUREK!!!

mmmm.....

 

Sastojci

  • Tri suhe jufke, od kojih se moze dobiti 8 - 12 listova velicine tepsije
  • 64 dkg socnog ovcijeg mesa od buta (moze i mijesano govedje i ovcije i svinjsko, a moze i samo govedje)
  • 3 - 4 glavice crvenog lika
  • 20 dkg masla (ili druge masnoce)
  • so
  • biber

Nacin pripremanja

Polagani burek, ili burek preko tepsije ili u Sarajevu nazvan jos i sam burek, spravlja se u domacinstvu prilikom nekih svecanosti i u praznicne dane. Meso se isjeca (samelje). Luk sitno isjeca. Razviju jufke i suhnu.

 

U serpu se stavi malo masnoce i lagano preprzi luk, posoli, te ohladi, a zatim se doda meso, so i biber, pa izmijesa.

 

Jufke se rezu u velicini tepsije. Tepsija se pomasti i prekrije jednom jufkom koja se zacini rastopljenom masnocom, pa drugom jufkom, tako da se stvori donja podloga. Zatim se ravnomjerno pospe fil, pa prekrije trecom jufkom i tako nekoliko puta naizmjenicno fil-jufka. Svaka jufka se zacini rastopljenom masnocom. Na kraju se stavljaju dvije zavrsne jufke i svaka pomasti. Burek se pece u pecnici, a ispecen se reze na kocke ili dilume (oblik romba). Ovdje ce mo samo napomenuti da se spravljaju tzv. suhe i masne jufke. Suhe jufke su one koje se spravljaju na oklagiju, bez premazivanja uljem. Za polagani burek bi trebalo upotrijebiti tzv, suhu jufku, kako isti ne bi bio silovit.

Edited by Hordaš

Share this post


Link to post
Share on other sites

BAMJA

Posted Image

Sastojci

  • 250 gr. sirove ili 50 gr. suhe bamje
  • 750 gr. bravljeg ili janjeceg masnijeg mesa
  • 120 gr. crvenog luka
  • aleva paprika
  • so
  • biber
  • rukovet majdonosa (persunov list)
  • djerviz (list celera)
  • 1 limun
  • malo sirceta

 

 

Nacin pripremanja

Navedeni sastojci su dovoljni za cetiri obroka. Meso se izreze u zalogajice u jednu serpu, luk ocisti i iskriza na meso, doda so, biber, izrezan majdonos (persun), celer i aleva paprika, te sve dinsta na tihoj vatri. Za to vrijeme se obari bamja u vodi u koju je dodato malo sirceta, te se voda ocijedi.

 

Kada je meso napola scevabljeno (dinstano), obarena bamja se sastavi sa mesom, te dalje kuha dok ne budu kuhani bamja i meso. Po potrebi se dodaje malo mesne vode ili vode. Mora se paziti da se bamja ne prekuha.

 

Prlikom serviranja dodaje se kriska limuna

 

Ako se stavlja sirova bamja, onda treba odrezati peteljke i kapice bamje.

 

Lelic Smail iz Bihaca u bamju dodaje i malo bijelog luka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...