ivemali 2 Posted September 30, 2009 Znam ja gdje ovo vodi pa ću to sasjeć u korjenu, neću se kandidirat za predsjednika. Eto sad je Primorac siguran. Idemo mi dalje sa mediteranskom kuhinjom, malo ovo treba sredit, ubacit koju sliku i eto kuharica. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ivemali 2 Posted September 30, 2009 (edited) SALATA OD HOBOTNICE Najvažnije je da hobotnica bude svježa. Ako je puno dat 60 kuna za kilo hobotnice može se ona i uvatit, svaki vlaj može uvatit hobotnicu. Na špag se veže kora od slanine, oteža se taj kraj olovom i onda se odbaci od kraja i lagano vuče nazad. Može se i vući iz kaića. Hobotnica se baci na ješku i ne pušta. Čin konop oteža, treba dizat. Umjesto slanine ide i rak, meso, čak i bila krpa ili mudante. Očišćena hobotnica se kuha i perunom (hrv.viljuškarom) se pazi da se ne prekuha. To traje jedno sat, sat i kvarat. Krakove okrenit prema gori, vodu ne treba solit. Onda se izvadi, ocijedi, nariže usitno. Dodaju se ulje, kvasina, sol, papar, češnjak i sve se stavi u hladnjak. Prije serviranja se stavi peršina, ako nema dosta hobotnice ide i krumpir. Edited September 30, 2009 by ivemali Quote Share this post Link to post Share on other sites
ivemali 2 Posted September 30, 2009 ŠALŠA Ovo nije ples nego umak od rajčica, u daljnem tekstu poma. Ogulit pome, očistit koštice, narezat na kockice, uvalit u teću. Dodati luka, petrsimula, maslinova ulja, posolit i popaprit. Kuhat lagano dok dobijemo kompaktnu smjesu crvene boje. Dodati šećera, miješati i provjeriti fali li začina. Gotova se miješa sa manistrom, jede sama, može se i zamrzavati. Quote Share this post Link to post Share on other sites
m&m 2 Posted September 30, 2009 SALATA OD HOBOTNICE Najvažnije je da hobotnica bude svježa. Ako je puno dat 60 kuna za kilo hobotnice može se ona i uvatit, svaki vlaj može uvatit hobotnicu. Na špag se veže kora od slanine, oteža se taj kraj olovom i onda se odbaci od kraja i lagano vuče nazad. Može se i vući iz kaića. Hobotnica se baci na ješku i ne pušta. Čin konop oteža, treba dizat. Umjesto slanine ide i rak, meso, čak i bila krpa ili mudante. Očišćena hobotnica se kuha i perunom (hrv.viljuškarom) se pazi da se ne prekuha. To traje jedno sat, sat i kvarat. Krakove okrenit prema gori, vodu ne treba solit. Onda se izvadi, ocijedi, nariže usitno. Dodaju se ulje, kvasina, sol, papar, češnjak i sve se stavi u hladnjak. Prije serviranja se stavi peršina, ako nema dosta hobotnice ide i krumpir. ammm za prste polizat!! nakon sto i više godina ovaj vikend se papala Quote Share this post Link to post Share on other sites
ivemali 2 Posted September 30, 2009 RIBLJA JUHA Modernome čoviku često pukne film i onda je bolje pobić negdi 2 ure na tunju nego istuć koga. Ako se šta uvati, a more je čisto, onda je šteta to dat maški ako se može skuhat juha. Dakle prvo naše kneze, kanjce, pirke, fratriće... treba očistit. Svakoga na svoj način, najlakše je kneza jer se samo napravi rupa u stomaku i sve se istisne vanka. Onda se riba stavi u teću, dodaje se razno povrće, mrkva, luk, bilo šta. Popapri se, doda lovorov list, ulije vode i kuha. Kad prokuha, smanji se plamen, doda maslinovo i kuva još pola ure. Kad se meso počne raspadat, gotovo je. Ribu izvadit, imamo lešadu, u prociđenu juhu dodati rižu i kuhat oko 10 minuta. Provjerit začine i gotovo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tuto 157 Posted September 30, 2009 MLINCI Tajna mlinca je u omjeru dvije vrste brašna. Umjesimo tjesto od 30 dkg oštrog brašna, 20 dkg glatkog brašna, 1 jaje (može i bez njega), malo soli i kvarat litre (1/4 l) vode. Tjesto malo odstoji, podijelimo ga na male kuglice veličine oraha koje tanko razvaljamo. Tako razvaljano tijesto (mlinac) pečemo na ploči špareta na drva ili u pećnici na obrnutom plehu za pečenje na više od 200°C. Kada mlinac uhvati boju (porumeni) ili malo zagori onda su pečeni i mogu se staviti hladiti. Istrgaju se na manje dijelove, stave u zdjelu, preliju vrućom vodom i ostave da odstoje par minuta. Nakon toga se ocijede (baci se voda iz zdjele), a mlinci se začine masnoćom od purice, patke, kokoši, teletine, grdobine .... Quote Share this post Link to post Share on other sites
baptista 19 Posted September 30, 2009 POHANE PALAČINKE Dakle sve šta je mali ive naveo u receptu za palacinke što se tiče smjese(poželjno bez šećera)..i onda u njih umotati malo šunke sira i krastavac i sve to narezano na kriške zbog lakšeg umatanja,onda ih zarolati uvalit u jaja,pa u krušne mrvice i opet ih bacit na ulje dok se sastav u njima fino ne ugrija odnosno dok se sir ne rastopi i tako nanovo ispečene servirati na tanjuru(poželjno sa tartar umakom). Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tuto 157 Posted October 18, 2009 TUNA SA TJESTENINOM Treba kupiti dvije tune u ulju u limenci (komadi, komadići), paket tjestenine (vijci ili sl.). Skuhati tjesteninu 8-10 min. U međuvremenu otvorimo limenke s tunom. Kada se tjestenina skuhala, prelijemo je zakratko hladnom vodom da ostane 'al dente', procijedimo i vratimo u lonac. Tjestenini dodamo tunu sa uljem iz otvorene limenke i sve lagano promješamo i serviramo. Ukoliko ima u frižideru parmezana možemo ga posipati po jelu. Druga je varijanta da se kupi tuna u vodi, voda ocijedi, a tuna sa izmješanom tjesteninom začini domaćim maslinovim uljem. Cijela priprema jela traje 15 minuta računajući i vrijeme koje treba da bi voda za kuhanje tjestenine uzavrijela. Quote Share this post Link to post Share on other sites
m&m 2 Posted October 18, 2009 TUNA SA TJESTENINOM Treba kupiti dvije tune u ulju u limenci (komadi, komadići), paket tjestenine (vijci ili sl.). Skuhati tjesteninu 8-10 min. U međuvremenu otvorimo limenke s tunom. Kada se tjestenina skuhala, prelijemo je zakratko hladnom vodom da ostane 'al dente', procijedimo i vratimo u lonac. Tjestenini dodamo tunu sa uljem iz otvorene limenke i sve lagano promješamo i serviramo. Ukoliko ima u frižideru parmezana možemo ga posipati po jelu. Druga je varijanta da se kupi tuna u vodi, voda ocijedi, a tuna sa izmješanom tjesteninom začini domaćim maslinovim uljem. Cijela priprema jela traje 15 minuta računajući i vrijeme koje treba da bi voda za kuhanje tjestenine uzavrijela. isti postupak plus vrhnje za kuhanje... mljac http://www.bet-club.com/forum/public/style_emoticons/default/icon_arrow.gif Quote Share this post Link to post Share on other sites
baptista 19 Posted October 18, 2009 ..ja prvo malo luka izdinstam onda ubacim tunjeevinu da se malo također zdinsta i onda prelijem pannom oliti ga vrhnjem za kuanje i to prelijem po pašti!! zaakon,tako jednostavno a tako dobro!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
m&m 2 Posted October 18, 2009 ..ja prvo malo luka izdinstam onda ubacim tunjeevinu da se malo također zdinsta i onda prelijem pannom oliti ga vrhnjem za kuanje i to prelijem po pašti!! zaakon,tako jednostavno a tako dobro!! Nisam probala s kapulom... al ako kažeš da je isto tako dobro, moram pod hitno!! http://www.bet-club.com/forum/public/style_emoticons/default/icon_arrow.gif Quote Share this post Link to post Share on other sites
roberth 15 Posted October 19, 2009 Ajde jednu prekmursku(naša regija)specialitetu za sve...... Prekmurski dodoli 5 - 6 srednje velikih krompirjev sol po okusu (so) moka za zgostitev (brašno) 2 srednje veliki čebuli (luk) malo sončničnega olja 1 velika kisla smetana (vrhnje) ******************************************** Najprej olupimo krompir in ga narežemo na kocke, lahko so manjše, ker je jed laže pripraviti, če se krompir razkuha. Damo ga kuhat v slano vodo, naj bo pokrit z vodo, ta naj sega cca. 2 prsta čez nivo krompirja. V vmesnem času lahko pripravimo zabelo - popraženo čebulo. 2 srednje veliki čebuli olupimo in razrežemo na manjše kockice. Tradicionalno se praži na masti, ampak v današnjem času je primernejše olje. Čebulo pražimo med stalnim mešanjem, ko začne dobivati zlato - rumeno barvo, jo odstavimo. Nekateri jo v tej fazi zmešajo s smetano, ampak tega ne priporočam, tudi zaradi optičnega vtisa. Ko je krompir kuhan, ga dobro zmečkamo (kar v vodi, ki je ne odlijemo) in pristavimo kozico nazaj na ogenj, zmanjšamo plamen. Nato med stalnim mešanjem s kuhalnico dodajamo moko, dokler se jed precej ne zgosti. Jed nad nizkim plamenom še nekaj časa mešamo, da moka nabrekne. Ko je jed dovolj trda, da se jo da z žlico raztrgati na kosce, je kuhana. Porazdelimo z žlico po krožniku tako, da tvorimo kosme, po dödolih porazdelimo praženo čebulo, na vrh damo žlico ali dve kisle smetane. ________________________________________________________________________________ __ Ako tko ne razumije neka me pita ovdje ili na PM..... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hordaš 1 Posted December 23, 2009 Ajmo malo bosanske kuhinje! Moji najdraži kolači; TUFAHIJE Sastojci 5 jabuka (delises) 500 g vanilin secera 0,5 l vode 1 kesica vanilin secera 0,25 l skorupa ili slatkog kajmaka 150 g secera 100 g oraha 50 g badema 1 limunova kora Nacin pripremanja Pola litre vode, 500 g secera i kesicu vanilin secera sastaviti u posudu i kuhati. Jabukama iz sredine povaditi sjemenke i srce,zatim ih oguliti i staviti u posudu sa vodom i secerom i kuhati 10 minuta. Zatim skinuti sa stednjaka, povaditi jabuke i ostaviti da se hlade do 30 minuta. Zatim jabuke puniti ranije pripremljenim filom od mljevenih oraha, badema, slatkog kajmaka i secera. Masa se pripremi tako da se sastave mljeveni orasi, bademi i slatki kajmak i izmjesaju. Prilikom serviranja punjene jabuke ukrasiti ostatkom slatkog kajmaka i tresnjom ili dzemom. Serviraju se hladne. Jabuke delises (zlatni) su jabuke koje se kuhanjem nece raspasti. Za tufahije se mogu uzeti i druge vrste jabuka, ali takve koje se prilikom kuhanja nece raspasti. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hordaš 1 Posted December 23, 2009 (edited) POLAGANI BUREK!!! mmmm..... Sastojci Tri suhe jufke, od kojih se moze dobiti 8 - 12 listova velicine tepsije 64 dkg socnog ovcijeg mesa od buta (moze i mijesano govedje i ovcije i svinjsko, a moze i samo govedje) 3 - 4 glavice crvenog lika 20 dkg masla (ili druge masnoce) so biber Nacin pripremanja Polagani burek, ili burek preko tepsije ili u Sarajevu nazvan jos i sam burek, spravlja se u domacinstvu prilikom nekih svecanosti i u praznicne dane. Meso se isjeca (samelje). Luk sitno isjeca. Razviju jufke i suhnu. U serpu se stavi malo masnoce i lagano preprzi luk, posoli, te ohladi, a zatim se doda meso, so i biber, pa izmijesa. Jufke se rezu u velicini tepsije. Tepsija se pomasti i prekrije jednom jufkom koja se zacini rastopljenom masnocom, pa drugom jufkom, tako da se stvori donja podloga. Zatim se ravnomjerno pospe fil, pa prekrije trecom jufkom i tako nekoliko puta naizmjenicno fil-jufka. Svaka jufka se zacini rastopljenom masnocom. Na kraju se stavljaju dvije zavrsne jufke i svaka pomasti. Burek se pece u pecnici, a ispecen se reze na kocke ili dilume (oblik romba). Ovdje ce mo samo napomenuti da se spravljaju tzv. suhe i masne jufke. Suhe jufke su one koje se spravljaju na oklagiju, bez premazivanja uljem. Za polagani burek bi trebalo upotrijebiti tzv, suhu jufku, kako isti ne bi bio silovit. Edited December 23, 2009 by Hordaš Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hordaš 1 Posted December 23, 2009 BAMJA Sastojci 250 gr. sirove ili 50 gr. suhe bamje 750 gr. bravljeg ili janjeceg masnijeg mesa 120 gr. crvenog luka aleva paprika so biber rukovet majdonosa (persunov list) djerviz (list celera) 1 limun malo sirceta Nacin pripremanja Navedeni sastojci su dovoljni za cetiri obroka. Meso se izreze u zalogajice u jednu serpu, luk ocisti i iskriza na meso, doda so, biber, izrezan majdonos (persun), celer i aleva paprika, te sve dinsta na tihoj vatri. Za to vrijeme se obari bamja u vodi u koju je dodato malo sirceta, te se voda ocijedi. Kada je meso napola scevabljeno (dinstano), obarena bamja se sastavi sa mesom, te dalje kuha dok ne budu kuhani bamja i meso. Po potrebi se dodaje malo mesne vode ili vode. Mora se paziti da se bamja ne prekuha. Prlikom serviranja dodaje se kriska limuna Ako se stavlja sirova bamja, onda treba odrezati peteljke i kapice bamje. Lelic Smail iz Bihaca u bamju dodaje i malo bijelog luka. Quote Share this post Link to post Share on other sites